Edamer, 3 kg

Edamer 3 kg

Edamer – prvi sir na svim krajevima svijeta

Edamer je polutvrdi, zlatno žuti sir koji potječe iz grada Edama u Nizozemskoj. Isprva samo kuglastog oblika, danas se proizvodi i u bloku. Prepoznatljiv je po presvlaci od crvenog ili žutog voska koja se koristi još od 14. st.

Iako se izvorno pravio od neobrađenog kravljeg mlijeka, edamer se danas uglavnom priprema od pasteriziranog mlijeka.

Aroma mladog edamera izrazito je blaga i slatkasta. Zreliji sir ima blago pikantniju aromu i umjereno kiselkasti okus. Obje inačice podatne su i elastične strukture i u odnosu na druge sireve gotovo da nemaju mirisa. Osobitost im je i niski sadržaj masti.

U Nizozemskoj se edamer reže na tanke ploške i služi s krekerima ili pecivom kao glavni sastojak tradicionalnog doručka. Koristi se i za pripremu različitih salata, ali i kao sastojak toplih umaka i složenaca. Mladi edamer sjajno se slaže s voćem, posebno breskvama, dinjama, marelicama i trešnjama, dok se zreliji sir najčešće servira s kruškama i jabukama.

Uz edamer se najbolje sljubljuju okusom bogata crna vina poput pinotnoira i syraza, ali prija i uz pjenušce.

Sirelaedamer je dostupan u pakovanju od 3 kg.

Zašto je postao popularan?

Edamer izvrsno "podnosi" duga putovanja u lošijim uvjetima čuvanja i ne kvari se lako. Zbog tih, ali i drugih osobina, bio je najpopularniji sir između 14. - 18. st. te je nizozemskim trgovačkim putevima stigao i u najudaljenije kolonije. Edamer je i danas jedan od najpopularnijih sireva na svijetu.

Povezani članci

Pravilna i uravnotežena prehrana
Zdravlje iz sira
Sir & pivo
Kako što dulje sačuvati svojstva sira?
Sir & vino
Serviranje i čuvanje sira
Pripremanje jela sa sirom