Camembert, 145 g

Camembert 250 g

Camembert - francuski gastronomski amblem

Camembert je meki punomasni kravlji sir s bijelom plemenitom plijesni.

Intenzivnog je okusa, voćan, podatan i gladak, svjetlo je žute boje i mekan u sredini, a korica mu je tanka i bijela. Najbolje prija uz meso, vino, komadić hljeba ili uz voće i orašaste plodove. Prije konzumacije sir treba obavezno ostaviti neko vrijeme izvan hladnjaka da na sobnoj temperaturi razvije puni okus i miris.

Uz Camembert najbolje prijaju crvena voćna vina, poput Merlota i Cabernet sauvignona.

Baš kao i Camembert, topljeni sir Creme de Camembert punog je okusa, podatan i gladak, svijetlo žute boje i izrazite mazivosti.

Odlično će se rastopiti na svakom toplom hljebu, pecivu, kroasanu ili tostu i zadovoljiti istančane gurmanske potrebe za božanskim zalogajem. Započnite jutro uz kremu svih krema - Creme de Camembert.

Camembert je dostupan u pakovanjima od 145 g i 250 g Creme de Camembert pronađite u posudicama od 125 g.

Priča o podrijetlu

Podaci govore da je Camembert počela proizvoditi izvjesna Marie Harel još u 18. stoljeću u istoimenom normandijskom selu prema receptu jednog opata iz pokrajine Brie. Svjetsku slavu Camembert je počeo sticati krajem 19. stoljeća, otkad se pakuje u karakteristične okrugle drvene kutijice, koje mu u toku transporta čuvaju svježinu i oblik. Tako je ubrzo prešao Atlantik i postao omiljen i u Americi.

Povezani članci

Sir i čokolada - dva kraljevska užitka
Pravilna i uravnotežena prehrana
Zdravlje iz sira
Sir & pivo
Kako što dulje sačuvati svojstva sira?
Sir & vino
Serviranje i čuvanje sira
Kako rezati različite vrste sira?
Stéphan Macchi poučava kulinarskim trikovima uz sireve Président