Historijat

Historija Lactalis BH d.o.o. mliječne industrije, na području Bosne i Hercegovine, počinje 1999. godine osnivanjem Lura Ilidže, povezanog preduzeća zagrebačke Dukat mliječne industrije. Lura Ilidža, koja kasnije mijenja ime u Dukat Mljekara  d.o.o., do 2007. godine bavi se uvozom i distribucijom mlijeka i mliječnih proizvoda krovnih robnih marki Dukat i Sirela.

Dva velika događaja obilježila su 2007. godinu,pa tako u maju 2007. godine, Dukat mliječna industrija ulazi u sastav vodeće mljekarske grupacije na svjetskoj razini Lactalis grupe, a mjesec dana kasnije, u junu 2007. godine, u sastav Dukat mliječne industrije ulazi mljekara Inmer iz Gradačca.

Ulaskom mljekare Inmer u sastav Dukat mliječne industrije započinje veliki investicijski ciklus u mljekari Inmer te uvođenje novih znanja, tehnologija i unapređenja kvaliteta.  Istovremeno, mljekara Inmer započinje sa sistemskim ulaganjima u primarni sektor i otkup svježeg sirovog mlijeka s domaćih mliječnih farmi.

Rezultati su vidljivi već godinu dana kasnije.  Prva proizvodnja Dukat trajnog mlijeka izvan Hrvatske započinje 2008. godine, upravo u našoj gradačačkoj mljekari Inmer. Danas Inmer, pored Dukat mlijeka, proizvodi i Dukat vrhnja i Dukat jogurte.

Dukat Mljekara d.o.o. 2013. godine mijenja naziv u Lactalis BH d.o.o., da bi iste godine u sastav Lactalis grupacije ušle i Ljubljanske mlekarne.

Lactalis BH danas je jedna od najuspješnijih mljekara u Bosni i Hercegovini sa više od 240 zaposlenika. Ukusni i nutritivno visokovrijedni  kvalitetni mliječni proizvodi robnih marki Dukat, Alpsko mleko, Domaće blago i Dar prirode te brojna priznanja i nagrade, kruna su poslovanja Lactalis BH u Bosni i Hercegovini.

Lactalis BH ekskluzivni je uvoznik i distributer najboljih francuskih i italijanskih sireva robnih marki Président i Galbani. Istovremeno, mljekara Inmer izvozi široki asortiman svojih proizvoda u zemlje regije: Hrvatsku, Srbiju, Kosovo, Albaniju, Crnu Goru i Makedoniju.