Lactalis i Dukat BiH odabrali stipendiste za postdiplomske studije u Francuskoj
Među brojnim kandidatima iz cijele regije odabrani Ammar Bukvić iz Gračanice i Eldar Karšić iz Sarajeva * U tri godine postojanja međunarodnog konkursa, ovo je prvi put da su odabrani kandidati iz naše zemlje

Već treću godinu zaredom kompanija Dukat BiH kao članica Lactalis grupe, najvećeg svjetskog proizvođača mlijeka i mliječnih prerađevina, stipendira talentirane stručnjake iz oblasti prehrambene tehnologije kako bi na postdiplomskom studiju u Francuskoj usavršili svoja znanja i iskustva.

Konkurencija je i ove godine bila iznimno jaka zbog strogih kriterija odabira, a među brojnim kandidatima iz cijele regije, za  međunarodnu stipendiju odabrana su dva mlada inženjera prehrambene tehnologije iz Bosne i Hercegovine, Ammar Bukvić (23) iz Gračanice i Eldar Karšić (25) iz Sarajeva. U tri godine postojanja međunarodnog konkursa, ovo je prvi put da su odabrani kandidati iz naše zemlje. Stipendisti su danas potpisali ugovor s predstavnicima Dukat BiH, a u Francusku putuju naredni mjesec.

«Za mene je velika čast to što mi je Lactalis ukazao povjerenje i odabrao me među tako velikim brojem kandidata. Ovo je veliki korak za moju karijeru i drago mi je da ću učiti od najboljih» kazao je Ammar Bukvić.

Stipendisti će svoj dvogodišnji postdiplomski studij pohađati na prestižnom francuskom fakultetu L'Ecole Supérieure d' Agriculture (ESA), u gradu Angersu. Stipendija u potpunosti pokriva financijske troškove dvogodišnjeg magistarskog studija,te šestomjesečno organizirano učenje francuskog jezika i upoznavanje kulture kako bi se polaznicima olakšala integracija u društvo i prilagodba novoj sredini.

«Veoma sam uzbuđen. Zahvalio bih se Lactalisu i Dukatu BiH koji su mi ukazali povjerenje. Spreman sam da usvojim nova znanja i da ta ista znanja, po povratku, primijenim u svojoj zemlji» rekao je Eldar Karšić.

Pored teoretskog dijela školovanja na ESA, stipendisti će pohađati i praktičnu nastavu u Lactalis grupi što će uveliko obogatiti njihova znanja. Nakon uspješnog završetka školovanja stipendisti će dobiti međunarodno priznatu diplomu, te će im biti ponuđeno da započnu karijeru u jednoj od Lactalisovih tvornica.

« Lactalis Grupa je prepoznala važnost ulaganja u zajednicu, te smo prije tri godine odlučili pokrenuti program za dodjelu međunarodnih stipendija za poslijediplomski studij na prestižnoj agronomskoj školi ESA. Stipendistima želimo puno uspjeha i sreće na školovanju u Francuskoj i nadamo se da će s ponosom, ali i obavezom nositi titulu Lactalisovih stipendista” kazao je generalni direktor Dukat BiH Tomaž Žnidarič.

Lactalis Grupa i Dukat BiH će nastaviti s promoviranjem mladih i uspješnih ljudi te time dati svoj doprinos unapređenju i razvijanju bosanskohercegovačkog društva.