Mliječna dijeta
Pojava pretilosti ili debljine danas poprima gotovo epidemijske razmjere, a dovodi se i u vezu s nastankom šećerne bolesti tipa 2 te povećanjem učestalosti kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti.

 

Sve je jasnija poveznica prekomjerne tjelesne težine i pojavnosti zloćudnih bolesti. Stoga je razumljiv rast zanimanja za utjecaj prehrane i pojedinih prehrambenih namirnica na regulaciju tjelesne mase i uopće zdravlje.

Unatrag nekoliko godina veliki broj predkliničkih i kliničkih studija provedenih širom svijeta ukazao je na moguću vezu unosa prehrambenog kalcija i održavanja adekvatne tjelesne mase, čak i gubitka suvišnih kilograma.

Nekoliko studija objavljenih u znanstvenom časopisu International Journal of Obesity ukazuje da dostatan unos kalcija može rezultirati smanjenjem opsega stuka, indeksa tjelesne mase i općenito masnog tkiva, te posljedično utjecati na postizanje i održavanje adekvatne tjelesne mase. U istom časopisu predstavljeni su i klinički dokazi koji objašnjavaju mehanizam gubitka tjelesne mase unosom prehrambenog kalcija. Prema njima, kalcij može smanjiti tjelesnu masu vežući masti iz probavnog sustava te povećavajući njihovu razgradnju i uklanjanje iz tijela.

Priča o ulozi kalcija u smanjenju tjelesne mase otišla je i korak dalje pa je tako objavljeno nekoliko istraživanja prema kojima upravo kalcij podrijetlom iz mliječnih proizvoda dovodi do najboljih rezultata. Osobe koje dnevno konzumiraju tri do četiri serviranja mliječnih proizvoda, imaju bolje rezultate  u smanjenju i održavanju tjelesne mase nego osobe koje kalcij unose putem drugih izvora, primjerice suplemenata ili dodataka kalcija.

Kliničko ispitivanje koje su proveli istraživači Sveučilišta u Tennesseeju pokazalo je da, možda i više nego o količini kalcija, rezultati u smanjenju masnoga tkiva ovise o izvorima kalcija. Sudionici su kroz period od 24 tjedna bili podvrgnuti trima različitim načinima prehrane: prvu skupinu karakterizirao je nizak unos prehrambenog kalcija (1 serviranje mliječnih proizvoda dnevno i manje), u drugoj skupini unos kalcija mliječnim proizvodima (3-4 serviranja mlijeka i mliječnih proizvoda dnevno) bio je visok,  a treći način prehrane karakterizirao je nizak unos mliječnih proizvoda no visok unos kalcija putem suplemenata.

Najbolji rezultati,  uz sniženje tjelesne mase i gubitak masnog tkiva postignuti su u osoba čiju prehranu je tijekom 24 tjedna karakterizirao visok unos kalcija mlijekom i mliječnim proizvodima