Tajne sirne plate
Da se majstora sirara Đuru Heheta pita, svaki dan bi počinjao i završavao sirnom platom! No dobro, možda ne svaki dan, ali za početak dobre zabave i druženja nema ničeg boljeg. Pri pripremi dobre plate imajte na umu pravila koja vam donosimo.

 

Neparan broj: odaberite najmanje tri do pet vrsta sira različite boje, teksture i tvrdoće. 
Za sirnu platu kao predjelo poslužite najviše pet vrsta sireva, a ako servirate desertnu sirnu platu, do devet vrsta sireva.

Prava mjera: Za koktel party poslužite oko 3 dag sira po osobi i najviše pet vrsta sireva. Ako je sirna plata jedan od sljedova, mjera je oko 6 dag sira po osobi i maksimalno devet vrsta sira. Ako je sirna plata fokus, planirajte 12 do 18 dag sira po osobi!

Dobar timing: Tekstura, okusi i aroma sireva najbolje dolaze do izražaja na sobnoj temperaturi, zato sir izvadite iz hladnjaka najmanje pola sata prije posluživanja. 

Sir je zvijezda:
Sireve poslužite uz svježi kruh bez ili s tek malo dodataka narezan na manje kriške ili kockice - baget, tostirani kruh, grisine ili krekere.

Mislite „izvan kutije“: Probajte nove kombinacije okusa: tapenade od maslina, džem od gorke naranče, slatki džem od zelenih rajčica, različite vrste senfa i chutneyja. Nećete pogriješiti ni sa svježim voćem narezanim na tanke kriške: jabukama, kruškama ili smokvama. 

Krenite blago, završite snažno: Sireve na plati poredajte od najblažih prema najintenzivnijima, u smjeru kazaljke na satu. 

Kartice: Uz svaki sir postavite male kartice s nazivom i osnovnim informacijama o siru. Osim korisnih podataka, plata će izgledati drukčije i zanimljivije.Preuzmite Sireline sirne kartice.

Pravilno narežite: Svaki komad sira mora imati i dio kore. 

Glazba, cvijeće i svijeće: Ne zaboravite ih!