Siropedija – savjeti majstora sirara
Sirevi dolaze u bezbroj različitih okusa, mirisa i tekstura, a njihova primjena je toliko raznolika da bi se o tome mogla napisati cijela enciklopedija! Zavirite u svijet sira koji je za vas pripremio Đuro Hehet, Sirelin majstor sirar.

 

Savjeti o uporabi sira u kulinarstvu, njegovo posluživanje i zanimljivosti najvrjedniji su kad dolaze od pravog majstora.

Đuro Hehet, majstor sirar koji je u Sireli proveo cijeli svoj radni vijek i istinski je ljubitelj sira donosi vam svoje sirne savjete i tajne.

  • Kad pripremate jela sa sirom, sir uvijek dodajte na kraju pripreme jela. Rižoto, povrtni, mesni ili pak s plodovima mora, postaje pravi festival okusa umiješate li na kraju svježe naribani Ribanac i komadić maslaca.
  • Hladan ćete sir uvijek moći lakše naribati.

  • Tajna vrhunskog beshamel umaka je u siru, iako ga u originalnoj recepturi nema . Lazanje za koje će vas drugi uvijek tražiti recept su one u kojima se nakon svakoj sloja beshamela nalazi polutvrdi sir, bilo narezan na ploške ili nariban.
  • U tijesto za kruh umijesite sitno nasjeckani češnjak i peršin, dodajte maslinovo ulje, sitno narezane komadiće slanine ili pršuta i naravno, polutvrdi sir narezan na kockice. Oblikujte kruščiće, zapecite ih i  guštajte u euforiji okusa!

  • Pravi domaći sir je kao i pravi domaći čovjek – prilagodljiv svim situacijama. Tako se  Podravec može koristiti i za plate i za kuhanje i za pravljenje sirnih umaka.
  • Rupe u siru nazivaju se i “oči”, a nastaju zbog širenja plinova za vrijeme sirnog zrenja.

  • Za proizvodnju jednog kilograma Ribanca potrebno je čak 15 litara svježeg mlijeka! Sirelin Ribanac se proizvodi ručno, a u toku zrenja potrebno ga je okrenuti više od 20 puta.
  • Dimljenje je jedan od najstarijih načina čuvanja prehrambenih namirnica. Polutvrdi dimljeni sir Dimsi priprema se prema izvornom receptu iz bjelovarskog kraja i ponosno nosi oznaku Izvorno hrvatsko.  

  • Čuvajte sir u donjem dijelu hladnjaka i pritom pazite da ne bude naslonjen na zid hladnjaka kako se ne bi smrznuo. Na sobnoj temperaturi mogu se čuvati sirevi koje namjeravamo brzo potrošiti, a kako bismo spriječili isušivanje, među sireve je dobro staviti narezane komade rajčice.
  • Sirevi imaju najbolji okus na sobnoj temperaturi. Zato ih pustite da budu na otvorenom bar sat vremena prije posluživanja.

U slast!