Kako rezati različite vrste sira?
Najvažnije pravilo pri rezanju sira: okus je intenzivniji što je bliži kori i zato svaki komad posluženog sira mora imati i dio kore.


  • Sir unaprijed raspodijelite na komade podjednake veličine.
  • Okus nikad nije isti kroz cijeli presjek sira: intenzivniji je što je bliže kori zbog procesa fermentacije na površini.
  • Osnovno pravilo: svaki komad sira mora imati i dio kore: svatko mora imati jednaku prigodu za kušanje.
  • Otkrivanje nijansi u okusu dio je užitka kušanja.
  • Za rezanje različitih vrsti sireva postoje različiti noževi: najčešći je nož s dva karakteristična oštra blago zavinuta vrha; za tvrde sireve koristi se ribež i specijalni noževi za rezanje na tanke ploške i male komade; postoji specijalni nož za "kopanje" vrlo tvrdih sireva (Ribanac, parmezan, Pecorino, Grana padano); žičani nož za maslac koristi se i za rezanje sireva krhke teksture (roquefort, gorgonzola, svježi kozji sirevi).