Utjecaj kalcija na smanjenje rizika od karcinoma
Rezultati studije Nacionalnog instituta za zdravlje u SAD-u za cilj je imala utvrditi povezanost između konzumacije mlijeka, mliječnih proizvoda i kalcija.


Studija je obuhvatila 293.907 muškaraca i 198.903 žena u dobi od 51. do 71. godine i trajala je sedam godina. Putem upitnika prikupljeni su podaci o konzumiranoj hrani, upotrebi multivitaminskih dodataka prehrani i kalcija kao dodatka u prehrani.

Studijom je utvrđeno da su u muškaraca i žena mlijeko i mliječni proizvodi, ali i kalcij, povezani s manjim rizikom od karcinoma probavnog sustava. Prosječni dnevni unos kalcija kod tih osoba bio je 800 mg na dan. Utvrdilo se također da je samo kalcij povezan s manjim rizikom od karcinoma, posebno karcinoma probavnog sustava, odnosno debelog crijeva.

Preporučeni dnevni unos kalcija za muškarce i žene u Hrvatskoj iznosi 800 mg.  Mlijekom i mliječnim proizvodima taj unos nije teško ostvariti, jer je 120 mg kalcija sadržano u 100 ml mlijeka bez obzira na udio mliječne masti. Jedna šalica mlijeka od 2,5 dcl osigurati će 300 mg kalcija ili 37,5% dnevno preporučene količine. Jednako toliko sadrže i fermentirani mliječni napitci. Prema piramidi pravilne prehrane preporučeni dnevni unos hrane iz skupine mlijeko i mliječni proizvodi iznosi 2 do 3 serviranja (1 serviranje = 1 šalica odnosno 2,4 ml mlijeka ili fermentiranog napitka ili 45 g svježeg odnosno 55 g polutvrdog sira).