Funkcionalna hrana
Važnosti pravilne prehrane i njezina utjecaja na zdravlje ljudi su svjesni tisućama godina. Otac medicine, Hipokrat, možda nije prvi koji je spoznao važnost pravilne prehrane u očuvanju zdravlja, no trajno ostaje prepoznatljiv upravo po slavnoj izreci "Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana".


Ne postoji dobra ili loša hrana, no postoji pravilna i nepravilna prehrana. Prehrana je samo jedan od čimbenika koji utječu na naše zdravlje. Nedovoljna fizička aktivnost, stres, pušenje, konzumacija alkohola te nepravilna prehrana čimbenici su koji snažno utječu na opće stanje i zdravlje organizma.

Tajna pravilne prehrane jest raznolikost i umjerenost, no sveprisutan brzi životni tempo često nam ne ostavlja drugi izbor nego posegnuti za najjednostavnijim rješenjem koje je često i najlošije. Upravo je zato razvoj funkcionalne hrane danas jedan od najbrže rastućih trendova u prehrambenoj industriji, iako je ona bila poznata u kineskoj tradicionalnoj medicini već 1000 godina prije Krista.

Termin funkcionalne hrane danas se koristi češće nego ikad prije, a predstavlja hranu s biološki aktivnim djelovanjem koja pomaže očuvanju zdravlja i utječe na pojedine tjelesne funkcije. Funkcionalna hrana, ovisno o svojstvima, može biti preventivnog i kurativnog karaktera, a njezine predstavnike najčešće pronalazimo u kategoriji mliječnih proizvoda upravo zbog njihove svakodnevne konzumacije.

Probiotici, prebiotici, omega-3 masne kiseline i vitamini najčešće su aktivne tvari koje danas možemo pronaći u kategoriji funkcionalnih mliječnih proizvoda.

Tako je npr. Dukat trajno mlijeko 7 vitamina dodatno obogaćeno sa sedam prijeko potrebnih vitamina: A, E, B3, B5, B6, B12 i folnom kiselinom. Mlijeko Kalcij+ obogaćeno je prebioticima inulinom i oligofruktozom koji poboljšavaju apsorpciju kalcija iz mlijeka te njegovu ugradnju u kosti. Dukatovo mlijeko Omega 3 obogaćeno je omega-3 masnim kiselinama, koje znanstveno dokazano štite srce i krvne žile snižavajući razinu triglicerida, smanjuju opasnost stvaranja krvnih ugrušaka te utječu na normalizaciju krvnog tlaka. U skupini funkcionalnih mlijeka svakako treba spomenuti i mlijeko Lagano jutro s reduciranim udjelom mliječnog šećera laktoze, namijenjeno osobama koje pate od metaboličkog poremećaja netolerancije laktoze.

b.Aktiv LGG i SenSia predvodnici su kategorije funkcionalnih fermentiranih mliječnih proizvoda na domaćem tržištu, koji imaju pozitivne učinke u jačanju prirodnog imuniteta organizma (b.Aktiv LGG) te prirodnoj regulaciji probave (SenSia). Njihovi su učinci višestruko klinički dokazani, a zdravstvene tvrdnje odobrilo je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi RH.