Natkriveni parking za bicikla
Prvi moderan natkriveni parking za bicikla, kapaciteta deset mjesta, otvoren je danas u Tuzli na prometnoj pješačkoj zoni, u ulici Maršala Tita br. 2. Postavljen u atraktivnom dijelu grada, na lokaciji koja je pod video nadzorom, a u blizini poslovnih prostora, institucija i popularnih kafića, parkiralište za bicikla vrijedan je poklon kompanije Lactalis BH i brenda Dukat Tuzli i Tuzlacima.

 

S ciljem promocije biciklizma, ali I prirodnih ljepota okoline Tuzle, članovi Udruženja Giro di Sarajevo i Biciklističkog kluba Tuzla danas su zajedno vozili dionicom od Živinica do Modračkog jezera, a potom su obišli krug kroz grad i svojim prisustvom podržali otvaranje prvog natkrivenog parkirališta za bicikla u Tuzli.


„Zaista smo presretni zbog otvaranja ovog objekta, jer nažalost u Tuzli do sada nije bilo niti jedno ozbiljno i sigurno parkiralište za bicikla. Lokacija je sjajna i nadam se da će podstaći što više građana da smanje saobraćajnu gužvu u samom centru, doprinesu zaštiti okoline, a ujedno se rekreiraju. Ovim putem se zahvaljujem kompaniji Lactalis BH i Dukatu koji su prepoznali značaj ovog projekta“, izjavio je Edin Mukinović, predsjednik BK Tuzla.

 


Izgradnju parkirališta u Tuzli iniciralo je upravo Udruženje Giro di Sarajevo, a podršku je pružio lokalni partner, Biciklistički klub Tuzla.


Prvo natkriveno parkiralište za bicikla u Tuzli karakteriše nadstrešnica, koja osigurava zaštitu od nepovoljnih vremenskih uslova, i takozvani ”A stalci” koji su najkvalitetnije rješenje za odlaganje bicikala na javnim površinama. „Parking je izgrađen po uzoru na pozitivne inžinjerske prakse iz drugih zemalja, a sobzirom na lokaciju, biciklistima će biti omogućeno da doputuju biciklom u gotovo sami gradski centar i imaju mjesto gdje sigurno mogu odložiti svoje bicikle, ne razmišljajući o njihovom otuđenju, ukoliko slijede upute sa sigurnosne naljepnice koja je jedan od inovantnih sadržaja parkirališta“,pojasnio je Damir Margeta, autor idejnog rješenja i saradnik za infrastrukturu udruženja Giro di Sarajevo,  koji je sa svojim timom projektovao parking.


„Upotreba bicikla u svakodnevnom saobraćaju u gradu zasigurno je zdrava životna navika koja donosi mnogo benefita onima koji je praktikuju. Na ovaj način željeli smo doprinijeti razvoju biciklizma u Tuzli, što je svakako u skladu sa društveno-odgovornim poslovanjem naše kompanije i orijentacije da pružamo podršku projektima koji lokalnim zajednicama donose dobro“,naglasio je Haris Kadenić, voditelj marketinga kompanije Lactalis BH.


Od danas će tako svi oni koji rado koriste biciklo kao prevozno sredstvo u gradu imati sigurno mjesto za odlaganje svojih “ljubimaca na dva točka”.