Francuski stručnjaci za sir predstavili bogatstvo kulture sira
Polovicom svibnja 2009., u organizaciji mliječne industrije Dukat, domaća je publika počašćena Cheese showom. Vrhunski francuski stručnjaci za sir, sirar Xavier Thuret i kuhar Jean-Charles Karmann, prikazali su mnogobrojne mogućnosti primjene sira u gastronomiji.


Prvi dan bio je namijenjen profesionalnim kuharima zagrebačke regije i održan je u hotelu Westin, dok je drugi dan bio namijenjen predstavnicima medija i održan je u Wine i Gastro Akademiji.
U neiscrpne kombinacije sljubljivanja vrhunskih sireva i vina publiku je uveo jedan od najcjenjenijih i najnagrađivanijih francuskih sirara Xavier Thuret. Dobitnik prestižne nagrade MOF ("Meilleur Ouvrier de France"), koja označava vrh francuske obrtničke elite, Xavier Thuret je na posebno osmišljenom izložbenom stolu prikazao raznoliku ponudu vrhunskih svjetskih sireva iz Lactalisova asortimana.

Francuski sirevi Brie, Camembert i kozji sir marke Président, Sociétéov kraljevski Roquefort, talijanski sirevi Pecorino, Gorgonzola i Bel paese marke Galbani te Sirelin nagrađivani Ribanac samo su neki od vrhunskih sireva koje je Xavier Thuret poslužio na inovativan način uz mnoge poslastice poput džema od smokava ili tapenade od crnih maslina. Bogatstvo okusa ovih sireva potvrdile su i mnoge mogućnosti sljubljivanja sireva s vrhunskim vinima i šampanjcem.

Kušanje sireva i raznih francuskih vina poslužilo je kao idealan uvod u kulinarski tečaj o primjeni sira u gastronomiji koji je vodio Jean-Charles Karmann. Taj francuski kuhar čiju je karijeru obilježio rad u nagrađivanim kuhinjama vrhunskih hotela, kao što su pariški Hotel de Crilllon i Hotel Bristol, jedan je od veterana inovativne primjene sira u visokoj gastronomiji. Uz to što je autor mnogih kuharica od kojih su dvije posvećene siru, Jean-Charles Karmann aktivan je kulinarski konzultant mnogim ekskluzivnim catering službama i restoranima u Parizu, ali i diljem Francuske.

Domaćoj publici Karmann je priredio pravi kulinarski šou predstavljajući četiri autorska recepta u kojima sir igra glavnu ulogu. Tako su gosti imali priliku pratiti pripremu skute koja se posebnom metodom dimi u dimu s aromom kardamona, a servira na carpacciu od cikle.

Prilikom osmišljavanja recepata predstavljenih domaćoj publici Karmann se vodio načelom jednostavnosti prema kojem u jelu ne smiju dominirati više od tri okusa.
Također, vodi računa da sastojci upotrijebljeni uz sir odgovaraju podneblju iz kojega potječe sorta sira primjenjivana u receptu. Degustaciji Karmannovih jela uz birana vina pridružio se i renomirani i najpoznatiji francuski kuhar u Hrvatskoj Stéphan Macchi, koji je pozdravio Dukatovu inicijativu promicanja kulture sira.

Objavu za medije preuzmite ovdje.